Carol – de beste lesbische film van het jaar?

Afgelopen donderdag is de Amerikaanse film Carol in Nederland in première gegaan. De hoofdpersoon Carol wordt gespeeld door de beeldschone Cate Blanchett die vlak voor de wereldpremière in Cannes als lesbisch werd bestempeld (‘Heeft u wel eens relaties gehad met een vrouw?’ ‘Ja, vaak’), maar zo identificeert ze zichzelf overigens niet. In de film speelt ze echter een vrouw die een relatie begint met een jongere vrouw, terwijl ze stoeit met haar liefdeloze huwelijk met een man.

carol

De film is een vertolking van het boek The Price of Salt door Patricia Highsmith (verschenen in 1952). Carol, de film, speelt zich af in de jaren zestig in New York. De hoofdrolspeelster ontmoet Therese (Rooney Mara) op de vooravond voor Kerstmis en ze besluiten op reis te gaan. De film vertoont pure verleiding hoewel dat eigenlijk verboden is, want dat was homoseksualiteit in de jaren vijftig in de VS. Kortom, een film over de verboden relatie tussen de twee vrouwen, terwijl Carol vast zit in een huwelijk en het voogdij van haar dochter op het spel zet met haar liefde voor een vrouw.

De film kreeg van de recensent uit de Volkskrant al vijf sterren. ‘Dat is wat verliefdheid doet in Carol. Het is een mysterie dat dwingt alles te overwinnen: sociale conventies, klasse, leeftijd. Ouderwetse romantiek, beeldschone film.’ Ook wij kunnen niet wachten om hem te zien! Wat ons betreft nu al de ideale kerstklassieker. Bekijk hier vast de trailer:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *